Kun je contactlenzen onder water dragen?


03-04-2024 16:51
Vrouw zwemt onder water

Een vraag die veel contactlensgebruikers op een dag tegenkomen is: kun je contactlenzen onder water dragen? Het korte antwoord is: nee. Je moet het dragen van contactlenzen onder water vermijden. De belangrijkste reden is dat het het oog kan irriteren, en in het ergste geval een ooginfectie kan veroorzaken.

Ooginfectie

De meeste water bevat eigenlijk micro-organismen en andere bacteriën. Als deze in je oog terechtkomen, kun je een ooginfectie krijgen. Dit kan altijd gebeuren, maar het is vooral problematisch met contactlenzen, omdat deze aan je lenzen kunnen blijven kleven en de infectie erger kunnen maken.

Water zorgt ervoor dat lenzen van vorm veranderen

Als er water in je oog komt, kunnen je contactlenzen daadwerkelijk van vorm veranderen. Dit kan je ogen irriteren omdat de contactlens je hoornvlies kan krassen.

Vermijd deze activiteiten

Als je aan de veilige kant wilt blijven, moet je je contactlenzen verwijderen voordat je een van deze activiteiten onderneemt:

  • Douchen
  • Zwemmen in een zwembad
  • Zwemmen in zee
  • Watersport
  • Jacuzzi

Als je toch van plan bent om een van deze activiteiten met contactlenzen te ondernemen, zorg er dan voor dat je water in je ogen vermijdt. Als alternatief kun je zwembrillen op sterkte kopen.

Als het ongeluk gebeurt

Als je in water bent geweest met je contactlenzen, blijf dan rustig. Verwijder je contactlenzen en gooi ze weg. Er is waarschijnlijk niets aan de hand, maar wees de volgende paar dagen extra waakzaam voor nieuwe symptomen, zoals rode ogen, wazig zien of pijn in je ogen. Zoek onmiddellijk medische hulp als je een van deze of andere symptomen ervaart.

Referenties

  1. CDC, Water and Contact Lenses Don’t Mix
  2. Water Exposure is a Common Risk Behavior Among Soft and Gas-Permeable Contact Lens Wearers