Het menselijk oog is een unieke eigenschap van elk individu, vergelijkbaar met een vingerafdruk. Geen twee mensen delen precies dezelfde vorm, kleur en uiterlijk van hun ogen. De variëteit van oogkleuren, van bruin tot groen, draagt bij aan onze individuele uniciteit. Maar welke oogkleuren komen het meest voor en welke zijn het zeldzaamst?
Bruine ogen
Bruine ogen domineren wereldwijd en zijn naar schatting aanwezig in ongeveer 70-90% van de wereldbevolking. Deze oogkleur heeft de hoogste hoeveelheid melanine, wat een natuurlijke bescherming tegen de zon biedt.
Hazelkleurige ogen
Hazelkleurige ogen, gekenmerkt door een mix van goud, bruin, of groene vlekken rond de randen, hebben een aanzienlijke, maar niet de hoogste hoeveelheid melanine. Ze vertegenwoordigen een prachtige mozaïek van oogkleuren.
Blauwe ogen
Blauwe ogen zijn te vinden bij ongeveer 8% van de wereldbevolking. Een genetische mutatie duizenden jaren geleden leidde tot de ontwikkeling van deze oogkleur, die volgens onderzoekers kan worden herleid tot een enkele voorouder.
Groene ogen
Met slechts ongeveer 2% van de bevolking die groene ogen heeft, behoren ze tot de zeldzaamste oogkleuren. Deze ogen hebben een lage tot matige hoeveelheid melanine.
Grijze ogen
Grijze ogen zijn zeldzamer dan blauwe ogen, en slechts 3% van de wereldbevolking heeft ze. Deze kleur is waarschijnlijk te wijten aan een lagere melaninegehalte en een specifieke stromale samenstelling die licht anders verstrooit, waardoor de ogen een zilverachtig uiterlijk krijgen.
Amberkleurige ogen
Amberkleurige ogen, die een vaste geelachtige, gouden of koperkleurige tint hebben, maken een klein percentage van de bevolking uit. Deze ogen worden meestal gevonden bij personen van Spaanse, Aziatische, Zuid-Amerikaanse of Zuid-Afrikaanse afkomst en bevatten geen bruine, groene of oranje vlekken.