Waarschuwing: Gekleurde contactlenzen voor Halloween kunnen je zicht beschadigen


08-10-2024 04:29
Halloween makeup gekleurde contactlenzen

Halloween komt eraan en veel mensen zoeken naar gekleurde contactlenzen om hun kostuums compleet te maken. Echter, deze populaire trend brengt verborgen risico's met zich mee. Patrisha Bertulfo, een optometrist bij een bedrijfspraktijk, deelt haar zorgen over deze risico's en geeft tips om veilig te blijven tijdens het Halloween-seizoen.

De risico's van het gebruik van gekleurde contactlenzen

"Elk jaar zien we oogproblemen na het gebruik van gekleurde contactlenzen, en veel van deze gevallen zijn gekoppeld aan lenzen die zijn gekocht bij niet-goedgekeurde verkopers," legt Bertulfo uit. "Deze lenzen zijn vaak gemaakt van materialen van lage kwaliteit en voldoen niet aan de veiligheidsnormen die vereist zijn voor ooggezondheid. Het resultaat? Een grotere kans op infecties, verwondingen en langdurige schade."

Bertulfo benadrukt dat veel mensen ten onrechte denken dat niet-voorschrift, decoratieve lenzen veilig zijn. "De waarheid is dat er bij contactlenzen geen 'one-size-fits-all' bestaat. Lenzen die niet goed passen, kunnen krassen, infecties en zelfs permanent verlies van gezichtsvermogen veroorzaken," waarschuwt ze.

Schade door gekleurde contactlenzen

Schade door gekleurde contactlenzen kan in de ergste gevallen tot onomkeerbare schade leiden. "Ik heb persoonlijk de schade van dichtbij gezien," merkt Bertulfo op, en benadrukt de ernst van het probleem.

Onderzoek heeft aangetoond dat verschillende soorten niet-voorschrift contactlenzen positief zijn getest op chloor en andere schadelijke chemicaliën. Volgens Bertulfo varieert de schade van milde irritatie tot ernstige infecties die medische behandeling vereisen. "In enkele van de ergste gevallen hebben we gezien dat patiënten bijna hun gezichtsvermogen verloren door onbehandelde hoornvlieszweren en ernstige infecties. Het is verwoestend, vooral wanneer het voorkomen had kunnen worden."

Waarom ongereguleerde contactlenzen een serieuze bedreiging vormen

Een groot probleem met contactlenzen van dubieuze online winkels is het gebrek aan regelgeving. "Overheidsreguleerde contactlenzen worden als medische hulpmiddelen behandeld met een reden. Ze moeten gemaakt zijn van specifieke materialen die het oog laten ademen, en ze moeten worden aangepast aan elke persoon door een bevoegde professional. De lenzen die door niet-geverifieerde verkopers worden verkocht, ontberen vaak deze kritische normen," legt Bertulfo uit.

Zelfs lenzen die worden aangeprezen als "decoratief" of "cosmetisch" moeten worden behandeld als medische hulpmiddelen. "Mensen realiseren zich vaak niet dat het kopen van lenzen zonder goed recept hen in gevaar brengt. Het gaat niet alleen om hoe ze eruitzien – het gaat om hoe veilig ze zijn voor je ogen," voegt ze toe.

5 Tips voor veilig dragen van gekleurde contactlenzen deze Halloween

Voor degenen die van plan zijn om gekleurde contactlenzen te dragen voor Halloween, deelt optometrist Patrisha Bertulfo vijf essentiële tips om een veilige ervaring te garanderen:

  • Krijg een goed recept: "Zelfs als je lenzen puur decoratief zijn, zorg er altijd voor dat je een recept krijgt van een oogarts. Dit zorgt ervoor dat de lenzen goed passen op je ogen en vermindert de kans op complicaties."
  • Koop bij geverifieerde verkopers: "Koop alleen contactlenzen van geautoriseerde verkopers die voldoen aan de door de overheid goedgekeurde veiligheidsnormen. Vermijd online winkels die geen informatie geven over de kwaliteit of oorsprong van hun producten."
  • Deel je lenzen niet: "Het delen van contactlenzen, zelfs kortstondig, kan schadelijke bacteriën overbrengen tussen gebruikers en leiden tot ernstige infecties. Houd je lenzen altijd voor jezelf."
  • Volg de juiste hygiëne: "Zorg ervoor dat je je lenzen schoonmaakt, opbergt en behandelt volgens professionele richtlijnen. Onjuiste verzorging is een van de belangrijkste oorzaken van ooginfecties."
  • Slaap nooit met je lenzen in: "Zelfs als je uitgeput bent na een Halloweenfeest, slaap nooit met je contactlenzen in. Dit onthoudt je ogen van zuurstof en verhoogt het risico op infectie."

Een laatste waarschuwing

Naarmate Halloween nadert, kan de verleiding tot het kopen van goedkope gekleurde contactlenzen groot zijn, maar de risico's zijn veel groter dan de besparingen. Optometrist Patrisha Bertulfo roept consumenten op om hun ooggezondheid voorop te stellen.

"Je zicht is niet iets om mee te gokken voor een kostuum. Ogen zijn delicaat, en zodra ze beschadigd zijn, kan herstel moeilijk of onmogelijk zijn. Raadpleeg altijd een oogspecialist voordat je contactlenzen gebruikt en vermijd aankopen van onbekende of ongereguleerde verkopers."


Rasmus onderzoekt en schrijft over de nieuwste trends en nieuws op het gebied van zicht en ogen. Hij streeft ernaar duidelijke en betrouwbare informatie te leveren om lezers te helpen op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen in het vakgebied.