Contactlenzen en Droge Ogen


27-04-2024 07:12
Droge ogen met contactlenzen

Droge ogen kunnen vaak een probleem zijn voor contactlensdragers. Deze aandoening, bekend als droge ogen veroorzaakt door contactlenzen, ontstaat wanneer de dunne vochtlaag op het oogoppervlak sneller dan normaal verdampt door de aanwezigheid van contactlenzen.

Oorzaken van Droge Ogen bij Contactlensdragers

Verschillende factoren dragen bij aan droge ogen bij mensen die contactlenzen dragen. Dit omvat het type lensmateriaal, de pasvorm van de lenzen en de individuele traanproductie. Lenzen gemaakt van materialen die niet veel zuurstof doorlaten, kunnen de symptomen van droge ogen verhogen.

Symptomen van Droge Ogen

Symptomen van droge ogen omvatten irritatie, roodheid, een korrelig gevoel en een branderig gevoel in de ogen. Sommige gebruikers kunnen ook wazig zicht en ongemak ervaren bij het dragen van lenzen.

Beheer van Droge Ogen met Contactlenzen

Er zijn verschillende strategie├źn voor het beheer van droge ogen voor contactlensdragers. Het gebruik van vochtinbrengende oogdruppels die zijn goedgekeurd voor gebruik met contactlenzen kan helpen. Het kiezen van lenzen gemaakt met siliconen hydrogel, die meer zuurstof laat bereiken tot het hoornvlies, kan ook de symptomen verminderen. Bovendien zijn het beperken van de draagtijd van contactlenzen en het zorgen voor de juiste verzorging van uw contactlenzen essentieel.

Alternatieve Contactlenzen voor Droge Ogen

Voor degenen die ernstig getroffen zijn door droge ogen, kan het voordelig zijn om over te stappen op daglenzen, omdat deze lenzen minder geneigd zijn om afzettingen op te hopen die de ogen kunnen irriteren. Bovendien specialiseren sommige merken zich in lenzen voor droge ogen en bieden modellen aan ontworpen om meer vocht vast te houden.

Sommige van de meest aanbevolen contactlenzen tegen droge ogen zijn:

Het is belangrijk om een opticien te raadplegen als u aanhoudende symptomen van droge ogen ervaart. Ze kunnen aanbevelingen doen die zijn aangepast aan uw specifieke gezondheidsbehoeften en het gebruik van contactlenzen.

Referenties

  1. IOVS, Contact Lens-Associated Dry Eye Disease: Recent Advances Worldwide and in Japan
  2. AOA, Managing the care of patients with contact lens-related dry eye