Kun je slapen met contactlenzen?


26-04-2024 17:31
Persoon slaapt met contactlenzen

Het is een veelgestelde vraag onder contactlensdragers: Kun je slapen met contactlenzen? Het korte antwoord is nee, het wordt over het algemeen niet aanbevolen om met contactlenzen te slapen, tenzij ze specifiek zijn ontworpen voor nachtgebruik.

Risico's van slapen met contactlenzen

Het slapen met contactlenzen kan het risico op ooginfecties, zoals bacteriƫle keratitis, aanzienlijk verhogen. De gesloten oogomgeving tijdens het slapen vermindert de zuurstoftoevoer naar het hoornvlies en creƫert een vochtige omgeving die bacteriegroei kan bevorderen.

Andere risico's zijn hoornvlieszweren, oogpijn, roodheid en potentieel zichtverlies in ernstige gevallen. Langdurig gebruik van lenzen tijdens het slapen kan ook leiden tot droge ogen en ongemak bij het ontwaken.

Uitzonderingen op de regel

Sommige contactlenzen zijn goedgekeurd voor nachtgebruik. Deze lenzen zijn meestal gemaakt van zeer ademende materialen die meer zuurstof naar het hoornvlies laten stromen. Zelfs dan moet het dragen van lenzen 's nachts alleen gebeuren op advies van een oogzorgprofessional.

Contactlenzen ontworpen voor slapen

Enkele van de meest populaire contactlenzen ontworpen voor nachtgebruik zijn:

Het is echter nog steeds cruciaal om de specifieke richtlijnen te volgen die door de fabrikant van de lenzen en uw optometrist zijn gegeven als u contactlenzen voor langdurig gebruik draagt.

Goede gewoonten voor het dragen van contactlenzen

Om de gezondheid van het oog te behouden, moet je altijd je contactlenzen uitdoen voordat je gaat slapen, tenzij ze zijn ontworpen voor nachtgebruik. Zorg ervoor dat je je lenzen correct reinigt en bewaart om besmetting te voorkomen en de gezondheid van je ogen te waarborgen.

Regelmatige controles bij een oogzorgprofessional worden aanbevolen om ervoor te zorgen dat je contactlenzen geschikt zijn voor je ogen en dat je ze op een passende manier draagt.

Referenties

  1. CDC, Protect Your Eyes
  2. AAO, Why You Should Never Sleep in Your Contact Lenses